TemaHUMLAS HEMMELIGHETER

I England har det blitt nokså vanlig å la plantene vokse i lavere hekker som bare er to meter høye. En god sommer med mye sollys og nok fuktighet, kan gi helt brukbar humle i september.

InnsiktLA HUMLA SUSE!

Det er et par ting du garantert ikke visste om humla.

Humle har vært brukt i øl i over 1000 år. Det er funnet øl-oppskrifter med humle fra år 822, og datert funn av humle fra år 830 i Hallertau nord-øst for München.
Det ble brukt mange sorter planter og urter i øl.

Disse blandingene ble kalt «Gruit» i Tyskland, inneholdt ofte giftige urter og planter som kunne gi hallusinasjoner. Mye som en konsekvens av disse skadelige erfaringene arbeidet klostrene og kirken for å innføre humle som eneste tilsetning i øl, og dette ga etter hvert renhetsloven som ble innført i flere regioner i middelalderen rundt år 1500.

De beste humleplantene finner man og dyrkes i to klimatiske belter rundt jorda fra 35 til 50 grader sør og nord. I Europa blir dette syd for London, Berlin, Warszawa og ned til Middelhavet.

De største humleprodusentene er USA og Tyskland med en tredjedel hver av verdens samlede produksjon.

I Tyskland er det Hallertau-området nordøst for München mot Nürnberg som er det viktigste med de kjente Hallertau-humlene: Perle, Tradition, Mittelfrüh, Hersbrucker.
USA har foredlet fram mange av de nye fruktige humlene som har blitt mektig populære: Amarillo, Columbus, Centennial, Chinook, Cascade, Citra.

Andre viktige produsentland er England (Kent Golding, Fuggles etc.), Tsjekkia (Saaz, Sladek), Slovenia (Aurora, Styrian Golding), New Zealand (Nelson Sauvin, Pacific Gem, Southern Cross m fl.) , Australia (Galaxy, Topaz etc.), Japan (Sorachi Ace), China (Marco Polo, Tsingtao Flower).

Humleplanten er i hampfamilien, og er altså i slekt med hasj og kannabis, men helt lovlig å bruke i øl. Vi bruker bare den kongleformede blomsten av humleplanten. Den inneholder eteriske oljer og bitterhet, og har en kraftig konserverende virkning.

https://buggegardenbryggeri.no/wp-content/uploads/2020/04/humleplante.jpg
https://buggegardenbryggeri.no/wp-content/uploads/2020/04/Humlesanking.jpg

Smaken av humle balanserer sødmen i ølet, og bidrar til at ølet beholder den gode smaken i ett år eller mer.
Vi skiller mellom tre typer humle, bitterhumle, smakshumle og aromahumle.

Dette er mer et begrep knyttet til hvor lenge humle er med å koke i bryggeprosessen, bitterhumle koker gjerne i 60 minutter og mister det meste av smak og aroma, mens smakshumle brukes siste 10-20 minutter av kokingen. Da bidrar den til litt bitterhet, gir fra seg ganske mye av smaken, men mr mistet en del duft og aroma.

Aromahumle tilsettes gjerne siste 0-5 minutter av kokingen, men kan også tilsettes ved 80 grader etter at nedkjølingen har begynt. Så kan man også tilsette den i gjærkaret helst etter stormgjæringen, det kalles tørrhumling og gir ikke bittersmak, bare aroma.

Vi har et stort utvalg humle som er pakket i nitrogenfylte poser, som gir lang holdbarhet.
Spør oss om spennende nye humletyper, som kan gi en helt ny smak til et klassisk øl!

HALVARD EIK

LYST TIL Å VITE MER?

Meld deg på nyhetsbrev fra Borrebrygg.

Error: Contact form not found.