Oppskrift og veiledningBONDENS BLONDE ALE

En forfriskende og lettdrikkelig amerikansk blonde ale, med smak av tropiske frukter, sommer og fluktstol.

Batch-size: 25 L
Effektivitet: 75 %
Koketid: 60 min

OG: 1.050
FG: 1.010
IBU: 30
ABV: 5,2 %

Malt
Pilsner malt 5,0 kg
Carapils 0,5 kg

Humle
Citra 10 g, Chinook 10 g - 60 min
Citra 38 g, Chinook 38 g - 0 min
Citra 25 g, Chinook 25 g - tørrhumling

Gjær
Safale S-04 1 pk

Gjæring - 18 grader - 14 dager

Begynn med å varme opp 23 liter vann til 73-74 grader. Tilsett maltet og rør om for å løse opp eventuelle klumper. Dette vil senke temperaturen i mesken til 64- 65 grader som skal være mesketemperaturen gjennom meskeprosessen. Juster bryggeapparatets temperatur tilsvarende. For å få jevn temperatur i hele mesken bør det sirkuleres i noen minutter. Sett på lokket og la det stå i 60 minutter. Sjekk temperatur med termometer jevnlig.
Hvis det ønskes et mer fyldig øl kan utmesk utføres ved å heve maltrøret 20-30 cm og øke temperaturen til 78 grader mens det sirkuleres kontinuerlig slik at det ikke svir seg i bunn av meskekjelen.

Etter meskeprosessen heises maltrøret helt opp, eller slik at det er rett over vørteren. Skyll maltet med 13 liter vann, eller til kjelen er full, på 79 grader. Juster samtidig temperaturen til over 100 grader slik at kokingen starter når skyllingen er ferdig. La maltrøret renne av seg, eventuelt sett det i et tomt gjærkar, for så å tilsette den avrente vørteren tilbake i kokekjelen eller la den koke i egen kjele.

Kokeprosessen skal foregå i totalt 60 minutter. Tilsett humlepakke 1 ved begynnelse av kok.

Kjøleren settes ned i kokekjelen siste 15 minuttene av kokingen, slik at den blir desinfisert.

Tilsett humlepakke 2når det er 0 minutter igjen av kokingen.

Humlepakke 3 benyttes til tørrhumling som er beskrevet nedenfor. Etter totalt 60 minutter skrus varmen av og kjølevannet settes på. Pass på at kjøleren er i overflaten for mer effektiv nedkjøling. Stopp kjølingen når det er 24-25 grader i overflaten.

Dryss gjæren rett i vørteren i gjærkaret mens du fyller opp gjærkaret til riktig nivå.

Etter kjøleprosessen måles OG (Original Gravity) før vørteren overføres til et rent og desinfisert gjærkar og gjær tilsettes samtidig. Ta på lokk og rist godt på gjæringskaret for å tilføre oksygen i vørteren. Sett i gjærlås og fyll i sterilt vann i gjærlåsen. Vørteren skal gjæres i 14 dager på 18-20 grader.

Etter 4-5 dager er stormgjæringen ferdig, og humlepakke 3 skal tilsettes gjæringskaret for tørrhumling. Dette gjøres ved å forsiktig åpne lokket på gjærkaret og helle humlepelletsene ned i gjærkaret, for så å sette på lokket igjen. Ingen røring eller risting av gjærkaret er nødvendig.

Kontroller at gjæringen er stoppet ved å måle FG (Final Gravity). Dersom FG er lik med et par dagers mellomrom er gjæringen ferdig. Dersom den er ulik bør det stå lengre til gjæring.

Når ølet er ferdig gjæret måles FG før ølet skal tappes på flasker. For å få kullsyre på flaskene må det tilsettes ca 6 gram sukker per liter øl. Sett ferdig flasket og korket øl i romtemperatur i 8-10 dager. Sukkeret blir spist opp av gjæren i flaskene og CO2 blir dannet naturlig. Undersøk om det er nok kullsyre i en flask før det settes kaldt til modning i 1-6 måneder.
Dersom det skal lagres på fat så karboniser det med 0,9-1 bar i 3 dager på 3-10 grader.

Lykke til med bryggingen!

Amerkansk blonde aleBONDENS
BLONDE ALE

En forfriskende og lettdrikkelig amerikansk blonde ale, med smak av tropiske frukter, sommer og fluktstol.

IBU: 32
ABV: 5%
Humle: Citra, Chinook
Gjær: Safale S-04

449,-499,-

https://buggegardenbryggeri.no/wp-content/uploads/2020/06/Bondens-blonde-ale-NY-etikett.jpg